VI GÖR BOLAGSRÄTTEN TILL ETT
VÄRDEFULLT VERKTYG PÅ ER TILLVÄXTRESA
Med ett stort personligt engagemang, gedigen erfarenhet och ett affärsinriktat arbetssätt
bidrar vi med tydlig rådgivning och relevanta bolagsjuridiska tjänster
för att möta bolagets, ledningens och aktieägarnas behov.
Vi hjälper privata och publika bolag, från start ups till scale ups, att lösa sina dagliga juridiska utmaningar. Vi ser en stor efterfrågan på våra tjänster hos bolag i stark tillväxt. Dessa
bolag står ofta inför unika legala utmaningar där ett kontinuerligt juridiskt stöd kan vara avgörande för att hjälpa företaget att växa och utvecklas framgångsrikt.
AKTIEBOKS-FÖRVALTNING
Vad är en aktiebok och vem ansvarar?
Alla aktiebolag i Sverige ska ha en aktiebok, vilket är ett register över de personer eller företag som är aktie-ägare i bolaget. Uppgifterna ligger till grund för vem som har rätt att rösta på bolagsstämman och vem som ska få del av vinstutdelning.
Bolagets styrelse ansvarar för att upprätta och uppdatera aktieboken. Detta ska ske bl.a. om någon anmäler en ägarförändring eller om bolaget ger ut fler aktier.
Vad händer om aktieboken inte uppdateras eller förvaras på lämpligt sätt?
De regler som gäller för aktieboken framgår av aktiebolagslagen. Den som underlåter att upprätta eller uppdatera aktieboken kan dömas till böter eller fängelse i upp till ett år. Om någon lidit skada på grund av att lagens krav om aktiebok inte följts kan det även bli fråga om skadestånd.
Fördelar med en digital aktiebok
-
Minskar risken för fel till följd av manuella processer.
-
Ger styrelsen möjlighet att få en överskådlig bild, följa händelser och generera rapporter.
-
Gör det enkelt för investerare att få en tydlig överblick över sitt aktieinnehav och genomförda transaktioner.
Låt oss hjälpa er att uppfylla aktiebolagens krav på en korrekt och uppdaterad aktiebok genom vår tjänst digital aktieboksförvaltning.
AKTIEÄGARAVTAL
Vad är ett aktieägaravtal?
I ett aktieägaravtal kommer delägarna i ett aktiebolag överens om hur viktiga frågor ska hanteras. Man kan bland annat bestämma hur vinst ska fördelas, vad som ska gälla i försäljningssituationer, vid konkurrerande verksamhet och om någon delägare blir allvarligt sjuk. Man kan vidare reglera hur bolaget ska värderas samt hur styrelsen ska utses.
Varför ska man ha ett aktieägaravtal?
-
Aktieägaravtalet är ett viktigt komplement till bolagsordningen.
-
Genom att reglera rättigheter och skyldigheter mellan aktieägare främjas att bolaget drivs smidigt och effektivt.
-
Aktieägaravtalet kan även vara ett bra hjälpmedel för att förebygga och lösa eventuella konflikter.
Alla eller vissa aktieägare?
Ett aktieägaravtal kan gälla mellan samtliga delägare i bolaget eller bara mellan vissa av ägarna. Vanligtvis används aktieägaravtal av privata aktiebolag med ett begränsat antal aktieägare.
Det är viktigt att ett aktieägaravtal utarbetas noga och anpassas till bolagets specifika behov och omständigheter. Vi hjälper er!
BOLAGSBILDNING
Det är spännande att starta bolag och en relativt enkel process man kan göra själv via Verksamt.
Dock kan vägen fram till registrering upplevas tidskrävande och komplicerad med många frågor att
ta ställning till.
Vanliga frågor:
-
Hur många aktier ska bolaget ha?
-
Bör bolagsordningen innehålla något förbehåll?
-
Hur ska styrelsens sammansättning se ut?
-
Hur kan verksamhetsbeskrivningen formuleras?
-
Måste aktiekapitalet betalas kontant eller fungerar en bil som apportegendom?
Vi hjälper er att:
-
Se över den optimala bolagsstrukturen för just er verksamhet.
-
Ta fram de formaliahandlingar som krävs (bl.a. stiftelseurkund, bolagsordning och aktiebok).
-
Säkra en smidig registreringsprocess hos Bolagsverket.
BOLAGSSTÄMMOR
Att genomföra en bolagsstämma i ett aktiebolag är en viktig händelse då stämman är bolagets högsta beslutande organ. Det kan dock upplevas som en krånglig och tidskrävande process eftersom det finns många formaliakrav att beakta och tidsfrister att hålla.
För att säkerställa en korrekt hantering och låta er fokusera på er kärnverksamhet, erbjuder vi tjänsten komplett stöd vid bolagsstämma. Detta innebär att vi tar ett helhetsgrepp och hanterar hela processen med planering och förberedelser, genomförande och beslutsregistrering.
-
Planering: Vi hjälper er att bestämma hur stämman ska genomföras och vilka frågor som ska tas upp i dagordningen.
-
Beräkningar: Vi gör alla nödvändiga beräkningar i samband med t.ex. nyemission.
-
Förberedelser: Vi upprättar alla erforderliga handlingar, såsom kallelse, dagordning, rösträtts-fullmakt, styrelseförslag etc. Vi tar även kontakt med revisor för det fall dennes yttrande krävs.
-
Distribution: Vi skickar ut kallelsen till aktieägarna, vanligtvis via e-post, och tar emot anmälningar till stämman via en särskild Happy mailadress.
-
Genomförande: Vi deltar vid stämman som protokollförare och ser till att alla beslut fattas i enlighet med aktiebolagslagen och bolags-ordningen. Vi säkerställer att röstlängden är korrekt och dokumenterar alla beslut i ett stämmoprotokoll som signeras digitalt genom vår signeringstjänst.
-
Registrering: Vi sköter all kontakt med Bolagsverket och ser till att de beslut som kräver registrering blir anmälda och registrerade inom utsatt tid.
BYTE AV BOLAGSKATEGORI
Privata och publika bolag
Den främsta skillnaden mellan privata och publika bolag är att publika bolag får vända sig till allmänheten för att skaffa kapital.
Överväger ni en börsnotering?
En notering på en börs eller annan marknadsplats kräver att bolaget är publikt. Bolagets styrelse och ledning har mycket att vinna på att vara väl förberedda innan de fattar beslut om att inleda en noteringsprocess.
-
Privata bolag måste byta kategori från privat till publikt aktiebolag. I samband härmed är det ofta nödvändigt att öka bolagets aktiekapital.
-
Bolaget måste bli ett avstämningsbolag och aktierna anslutas till Euroclear Sweden AB.
-
Det kan finnas bestämmelser i bolagsordningen (t.ex. hembud eller förköp) som fyller sin funktion så länge bolaget är privat, men som måste tas bort innan en notering kan äga rum.
-
Om det finns aktiebrev utgivna måste dessa makuleras.
Vi hjälper er på vägen mot börsen genom bolagsrättslig förberedelse av bolaget.
EMISSIONER
Emission är när företag ger ut värdepapper, oftast i
form av aktier, för att finansiera olika verksamhetsbehov.
Processen kan vara krånglig för både företagsledningen och investerare. Även om det legala ramverket är tydligt, krävs ordentlig planering för att kapital-anskaffningen ska kunna genomföras på ett effektivt
och korrekt sätt.
Förutom ett säkerställt och registrerbart besluts-underlag, är vår erfarenhet att en tydlig kommunikation med aktieägare och investerare är en mycket viktig framgångsfaktor.
Hur kan vi hjälpa er?
Vi assisterar i alla typer av emissioner och har en väl inarbetad rutin för att hantera hela processen i nära samarbete med företrädare för bolaget. Förutom nyemission av aktier hjälper vi er gärna med fondemissioner, utgivande av teckningsoptioner och konvertibler.
Planering och beräkningar:
-
Vi hjälper er att planera hur emissionen ska beslutas, vem som ska ha rätt att delta samt hur betalning ska ske.
-
Vi gör nödvändiga beräkningar, t.ex. avseende teckningskurs och pro rata andelar vid företrädesemission.
Beslut och underrättelse:
-
Vi upprättar fullständigt beslutsunderlag och ser
till beslut fattas korrekt. -
Vi sköter kontakten med revisor i det fall dennes yttrande krävs.
-
Vi distribuerar underrättelse om emissionsbeslut och bjuder in till teckning, vanligtvis via e-post.
Teckning, tilldelning och uppdatering aktiebok:
-
Vi tar emot teckningslistor, förbereder tilldelningsbeslut och uppdaterar aktieboken med de nyemitterade aktierna.
Registrering:
-
Vi sköter all kontakt med Bolagsverket och ser till
att emissionen registreras.
EXTERN BOLAGSJURIST
Vad gör en bolagsjurist?
En bolagsjurist arbetar för ett företag som dess interna juridiska ombud med uppgift att hantera den löpande verksamheten. Det rör inte enbart bolagsrättsliga frågor utan kan omfatta alla rättsområden. Få bolagsjurister klarar alla frågeställningar och kallar då in expertis utifrån.
Fördelar med en extern bolagsjurist
Att anställa en egen bolagsjurist kan bli kostsamt och behovet kanske inte motsvarar en heltidstjänst. Genom vår tjänst extern bolagsjurist sköter vi, själva eller med hjälp av våra samarbetspartners, den löpande juridiken som en anställd bolagsjurist skulle ha gjort. Det ger er möjlighet att, effektivt och flexibelt, få löpande juridisk stöttning av en erfaren och affärsinriktad juristresurs.
Även om vi arbetar på konsultbasis vill vi lära känna er verksamhet och bli en självklar och integrerad del av ert team.
Med utgångspunkt i ert företags behov, sätter vi tillsammans ramarna för vårt uppdrag vad gäller antal timmar och arvode.
Vårt sätt att tillhandahålla kontinuerlig juridisk stöttning ökar effektiviteten och möjligheten för oss att arbeta proaktivt. Det är dessutom ett fantastiskt roligt sätt att arbeta med en genuin teamkänsla!
INCITAMENTS-PROGRAM
Ett incitamentsprogram är ett slags förmånssystem som ni som bolag kan använda er av för att attrahera och behålla nyckelpersoner.
Upplägget är särskilt attraktivt för start ups som ofta har svårigheter att betala marknadsmässiga löner, men är även populärt hos etablerade bolag för att motivera till fortsatt affärsutveckling.
De vanligaste programmen:
-
försäljning av aktier med vesting
-
teckningsoptioner
-
kvalificerade personaloptioner (KPO)
Ett välutformat incitamentsprogram kan bidra till att skapa en bra arbetsmiljö och förbättra företagets resultat. Vi hjälper er att hitta och implementera den bästa lösningen!
MINSKNING
AV AKTIEKAPITAL
Det finns olika anledningar till att minska ett bolags registrerade aktiekapital. Det kan t.ex. handla om att lösa ut en delägare eller för att täcka en förlust. En annan anledning kan vara att aktiekapitalet är onödigt högt.
Möjliga minskningsändamål
-
Återbetalning till aktieägare (t.ex. för att lösa ut
en delägare) -
Avsättning till fritt eget kapital
-
Täckande av förlust
Minskningen kan ske med eller utan indragning av aktier och det är bolagsstämman som beslutar om minskningen.
En minskning av aktiekapitalet är en process där många formaliakrav måste beaktas och beslutet anmälas till Bolagsverket. Vi hjälper er att göra rätt!
STÖD I STYRELSEARBETET
Vi vet att det kan vara svårt att sköta det praktiska styrelsearbetet i ägarledda bolag då det ofta saknas resurser att förbereda och dokumentera styrelsemöten.
Praktisk styrelseadministration
Vi hjälper er att frigöra tid och energi till det strategiska styrelse- och affärsutvecklingsarbetet genom att vi tar hand om den praktiska styrelseadministrationen. Vi upprättar dagordningar, för protokoll vid styrelsemöten, assisterar med digital signering och säkerställer att all dokumentation sparas på ett strukturerat och tryggt sätt.
Löpande juridisk rådgivning
Vi erbjuder även löpande juridiskt stöd och agerar bollplank i frågor kopplade till styrelsearbetet.
Fördelar
-
Vi skapar trygghet och kontinuitet i styrelsearbetet.
-
Vi säkerställer att de viktiga beslut styrelsen fattar dokumenteras tydligt och korrekt.
-
Vi avlastar styrelsen och möjliggör fokus på verksamheten.
ÄNDRINGSÄRENDEN
I samband med att en förändring sker i ett aktiebolag behöver denna vanligtvis registreras hos Bolagsverket.
Vi hjälper er genom hela processen när ni behöver
-
Byta personer i styrelsen
-
Ändra firmateckning
-
Välja eller byta revisor
-
Ändra företagsnamn
-
Ändra verksamhetsbeskrivning
-
Ändra bolagsordningen genom att t.ex. lägga
till samtyckes-, förköps- eller hembudsförbehåll -
Införa nytt aktieslag
-
Ändra räkenskapsår
-
Lägga samman eller dela upp aktier